Villa Hadrianus: Piazza d’Oro

We lopen door naar het meest westelijk gebouw dat opgegraven is: het Piazza d’Oro. Dit is in architectonisch opzicht een van de meest opvallendste en interessantste gebouwen. Als je het dagprogramma VI volgt, waar de 17e eeuwse architect Borromini aan bod komt, moet je maar goed opletten hoe veel elementen van de hypethrale ruimte terugkeren bij Borromini. Het gebouw bestaat uit een groot vierhoekig zuilenhof van 100 bij 60 meter met in het midden een vijver die weer door een tuin omgeven wordt.

Maquette Piazza d’Oro en video    Overblijfselen   Luchtfoto    Plattegrond

Villa Hadrianus Maquette Piazza d'Oro

Piazza d’Oro reconstructie

Villa Hadrianus Piazza d'Oro reconstructie
foto: The Digital Hadrian’s Villa Project Matthew Brennan

Het Piazza d’Oro ligt op de noordoost-zuidwest-as en heeft meerdere ingangen. De binnenplaats meet 46 bij 37 meter.

De plattegrond van het Piazza d’Oro:
1. Ingang met een octagonaal ribgewelf 2. Dubbele colonnade van het peristilium 3. Axiale vijver 4. Binnenhof 5. Hypethrale ruimte met ingewikkeld gebogen lijnen 6. Nympheum in de vorm van een exedra

Overblijfselen hypethrale ruimte     Video reconstructie     Video 3D model      Tekening

Villa Hadrianus/ hypethrale ruimte/ Piazza d'Oro

Heel bijzonder is de hypethrale ruimte met het daarachter liggende nympheum in de vorm van een kwartcirkel. De hypethrale (Grieks: hypaithros= onder de vrije hemel) is een centraalbouw waar binnen een achthoek een kruisvormige plattegrond in is geschreven. De wanden van deze kruisvorm zijn afwisselend concaaf en convex. Daarnaast worden centrale en diagonale assen gebruikt. Dit soort plattegronden met zulke assen hebben grote invloed gehad op de barokarchitectuur. Kunstenaars uit de Barok zoals Cortona, Borromini en Bernini gebruikten ook vaak centrale plattegronden met concave en convexe muurvlakken.

Keizerlijk paleis maquette en de plattegrond

Villa Hadrianus Keizerlijk paleis maquette

Het ingangsgebouw tegenover de hypethrale ruimte is eveneens opmerkelijk. Ook hier een centrale plattegrond met gebogen wanden. De koepel bestaat uit een octagonaal ribgewelf. Het bijzondere is dat slechts acht pijlers dit gewelf dragen en net als bij het Pantheon zijn het ook hier acht pijlers die de koepels dragen.

We lopen nu weer richting het noord-oosten naar het Teatro Marittimo. Op een eiland met een doorsnede van 27 meter stond een bouwwerk met allerlei kleine vertrekken. Om het eiland is een vier meter brede gracht aangelegd, die op haar beurt weer omgeven wordt door een ronde omgangsportico.

Klik hier voor vervolg dag 2: Het Teatro Marittimo van de Villa Hadrianus